Forum Power of Metal
+ mocna strona metalu +
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Hades (USA)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Power of Metal Strona Główna -> Zespoły
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
progmetall



Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 9222
Przeczytał: 89 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 8:37, 15 Lis 2016    Temat postu: Hades (USA)



Hades - Amerykański zespół thrash metalowy z New Jersey.Początki to rok 1978, ale swój pierwszy album nagrali w 1987r.Wraz z debiutem pech ich nie opuszczał,mieli świetny skład, grali ciekawą muzykę,a sukcesu komercyjnego nie odnieśli.Może to co proponowali na początku było za trudne,za mało przystępne.
Hades to przede wszystkim Dan Lorenzo i jego charakterystyczne riffy.Nie sposób go pomylić z innym wykonawcą.Nie ma tu mowy o kopiowaniu Bay Area.
Wokalista Alan Tecchio (Watchtower,ex Non-Fiction,ex Seven Witches,Autumn Hour,Heathen's Rage...) to również charakterystyczny element Hades.Zespół rozpadał się i reaktywował kilka razy.Nagrali 6 płyt i każda jest ciekawa i zawiera dawkę świetnej muzyki.Nawet Exist To Resist najsłabiej oceniana jest na wysokim poziomie, a takie utwory jak:"Rape Of Persephone" czy "Throughout Me, Threw Out You" niejeden uznany band thrasowy chciałby mieć w swojej kolekcji.Ostatni studyjny album "DamNation" ukazał się w 2001 roku, a na okładce widniała Amerykańska flaga w płomienich - wszyscy wiemy co stało się tego roku 11 września...

Dyskografia:

Resisting Success - 1987
If At First You Don't Succeed... - 1988
Exist To Resist - 1995
$avior$elf - 1999
The Downside - 2000
DamNation - 2001
Live On Location - 1991 (album koncertowy)

Aktualny skład :

Dan Lorenzo - gitary
Alan Tecchio - wokal
Tom "Agh" Coombs - perkusja
Ed Fuhrman - gitary
Jimmy Schulman - bas



https://www.youtube.com/watch?v=75YB-E9UzLo
https://www.youtube.com/watch?v=R7-NYK0FVRM
https://www.youtube.com/watch?v=LylS8Ga0cHM
https://www.youtube.com/watch?v=mQt3w6mSVN4
Powrót do góry
Zobacz profil autora
progmetall



Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 9222
Przeczytał: 89 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 9:21, 15 Lis 2016    Temat postu:

https://www.youtube.com/watch?v=AY02bxUSIkA

1985 rok - singiel.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tomek/Nevermore



Dołączył: 20 Cze 2008
Posty: 2049
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 10:02, 15 Lis 2016    Temat postu:

dwie pierwsze płyty najlepsze Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Last Axeman
Moderator


Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 12857
Przeczytał: 71 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Częstochowa

PostWysłany: Wto 10:51, 15 Lis 2016    Temat postu:

Wstyd się przyznać, ale nigdy nie sięgnąłem po żaden z albumów Hades.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olej



Dołączył: 21 Lis 2008
Posty: 3218
Przeczytał: 54 tematy

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: koniewo / pyrlandia

PostWysłany: Wto 11:20, 15 Lis 2016    Temat postu:

+1...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
progmetall



Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 9222
Przeczytał: 89 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 11:23, 15 Lis 2016    Temat postu:

Olej napisał:
+1...


posłuchaj tego numeru z singla z '85 roku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
firesoul
Moderator


Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 6957
Przeczytał: 87 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Albuquerque

PostWysłany: Wto 11:41, 15 Lis 2016    Temat postu:

Słyszałem 3 pierwsze, dwójkę bardzo lubię, jedynka spoko ale słabsza, Exist To Resist już nie pamiętam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
progmetall



Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 9222
Przeczytał: 89 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 1:43, 17 Lis 2016    Temat postu:

Last Axeman napisał:
Wstyd się przyznać, ale nigdy nie sięgnąłem po żaden z albumów Hades.


No to faktycznie trochę siara nie znać chocby "If At First You Don't Succeed..." .

Dan Lorenzo utworzył jeszcze Non-Fiction około 1990 roku w którym śpiewał również człowiek legenda Alan Tecchio.Oprócz niego w zespole byli jeszcze Mike Cristi - perka i Kevin Bolembach - bas (gra teraz w zespole byłego gitarzysty Manowar). Nagrali trzy pełne płyty i EP-kę. Muzyka inna od Hades,tu mamy heavy metal,nisko strojony z Sabbathowymi riffami,momentami wręcz doom.Pisali też,że grunge grali, ale to bzdura,gdzie Seattle a gdzie New Jersey.Tecchio jak zwykle świetnie wypadł (on pasuje do każdej muzyki)





Powrót do góry
Zobacz profil autora
firesoul
Moderator


Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 6957
Przeczytał: 87 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Albuquerque

PostWysłany: Czw 8:33, 17 Lis 2016    Temat postu:

progmetall napisał:
Pisali też,że grunge grali, ale to bzdura,gdzie Seattle a gdzie New Jersey.


Geografia geografią ale brzmienie Seattle słychać tam wyraźnie dlatego nie podeszła mi nigdy ta kapela. Może i był to jakiś pomysł na tamte czasy pomysł żeby grać heavy metal z takim brzmieniem natomiast wyszło jak wyszło
Powrót do góry
Zobacz profil autora
progmetall



Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 9222
Przeczytał: 89 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 9:20, 17 Lis 2016    Temat postu:

Co tam słychać,nic nie słychać,jedynka nie ma nic wspólnego z deszczowym miastem,na dwójce w kilku kawałkach jest jakieś podobieństwo,ale wątpię aby to było celowe,zresztą jest tam tyle swietnych zagrywek i wokali Tecchio,że zawsze mi wchodzą."Preface" bardziej do doom można wrzucić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
firesoul
Moderator


Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 6957
Przeczytał: 87 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Albuquerque

PostWysłany: Czw 9:53, 17 Lis 2016    Temat postu:

Cytat:
Co tam słychać,nic nie słychać


https://www.youtube.com/watch?v=o50e4GQVlUg

Pierwszy przykład z brzegu. Uważasz że nie słychać?

Cytat:
wątpię aby to było celowe

A ja nie wierzę żeby to był przypadek. Nie w połowie lat 90-tych. Cudów nie ma. Zgadzam się co do jedynki natomiast dwójka i trójka momentami brzmi jakby Alice In Chains zabrali się za granie heavy metalu. Co nie zmienia faktu, że Sabbathów też jest tam od cholery
Powrót do góry
Zobacz profil autora
progmetall



Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 9222
Przeczytał: 89 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 10:01, 17 Lis 2016    Temat postu:

Alice In Chains grali heavy metal, pisałem,że na dwójce słychać takie granie w niektórych numerach,ale sporo kawałków z jedynki i dwójki powstało w okresie,kiedy grunge nie wiedział jeszcze,że zaistnieje.Dla mnie to po prostu świetna muza z zajebistym wokalem Alana."Aged", "Down","Farewell to Welfare" kapitalnie mi robią a mam płyty Non-Fiction od ponad 20 lat.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
firesoul
Moderator


Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 6957
Przeczytał: 87 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Albuquerque

PostWysłany: Czw 10:23, 17 Lis 2016    Temat postu:

Ja bym powiedział, że Alice In Chains grali najbardziej heavymetalowo z czołówki grunge'owej sceny ale to w sumie akademicka dyskusja, sedno sprawy generalnie się zgadza.
Co do Non-Fiction to chodzi mi o to, że ich brzmienie w wielu momentach nie zgrywa się z charakterem numerów, które pisali i dlatego ich płyty jako całość jakoś nigdy mnie nie przekonały. Ale faktem jest, że ostatnie poważne podejście do nich robiłem kilkanaście temu. Pora odświeżyć Smile
Co do wokalu Tecchio to oczywiście miszcz ale zdecydowanie lepiej robi mi np. ta płyta:

https://www.youtube.com/watch?v=bgpb7NwnmNE
Powrót do góry
Zobacz profil autora
progmetall



Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 9222
Przeczytał: 89 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 10:34, 17 Lis 2016    Temat postu:

Tecchio sprawdza się we wszystkim,nie ma dla niego problemu,techniczny thrash,thrash,heavy doom,epicki heavy,progressive metal,miszcz nad miszcze Smile
Słyszałem kiedyś jego wykonanie "Here Comes Rain Again "
U LePonda też świetnie wypadł w Silent Assassins,chciałem później napisać,żeby zbyt dużego zamieszania nie wprowadzać w temacie Hades.
W Manowar też by się sprawdził...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Last Axeman
Moderator


Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 12857
Przeczytał: 71 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Częstochowa

PostWysłany: Czw 11:28, 17 Lis 2016    Temat postu:

progmetall napisał:
Last Axeman napisał:
Wstyd się przyznać, ale nigdy nie sięgnąłem po żaden z albumów Hades.


No to faktycznie trochę siara nie znać chocby "If At First You Don't Succeed..." .


Takie życie. Ale obiecuję dobrą zmianę Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Power of Metal Strona Główna -> Zespoły Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin